top of page

Taitxí i Txikung

Què és el taitxí?

El taitxí és un art intern que es considera un exercici físic i mental per a totes les edats i condicions físiques. Procedent de la cultura xinesa, està arrelat en la seva medicina tradicional, que es basa en el txi i la seva circulació, els meridians energètics, la teoria dels cinc elements, la teoria del yin i el yang, etc

La medicina xinesa considera que l’energia del txi és la font de la vida i es troba en l’aire que respirem, l’escalfor que sentim, la llum que ens envolta, etc. Segons aquesta visió, el nostre cos és una manifestació o cristal·lització del txi.

Els moviments del taitxí, suaus i pausats, es combinen amb la respiració i la concentració. La suavitat predomina sobre la força, igual que l’activitat interior és més important que el moviment exterior. Tot plegat propicia la relaxació i l’harmonia i, per tant, la reducció de les tensions, les preocupacions i l’estrès negatiu.

La pràctica regular del taitxí incrementa la força física, la vitalitat, la relaxació, el benestar i l’harmonia. Té una gran eficàcia terapèutica en els desequilibris del sistema nerviós, cardiovascular i respiratori, i exerceix una acció positiva sobre el metabolisme i la regularització de la pressió sanguínia. Redueix els efectes del sedentarisme.

Hun Yuan taitxí

L’estil Hun Yuan taitxí engloba diversos sistemes d’exercicis de txikung, formes de mans lliures, formes d’armes i pràctiques meditatives. Tots aquests treballs estan enfocats a cultivar l’aspecte terapèutic i meditatiu del taitxí. Moltes persones relacionen el taitxí només amb els exercicis lents la finalitat dels quals és millorar la salut del practicant. No obstant això, una escola completa de taitxí ha de reunir tots els aspectes. Així es considera en l’estil de Hun Yuan taitxí.
Es pot dir que tots els exercicis de Hun Yuan taitxí estan destinats a restaurar el sistema energètic, unificar els tres tresors, restablir l’equilibri fisicoemocional i harmonitzar el nostre ser.

unnamed.jpg
Tai Chi Practice on the Waterfront

Què és el Txikung?

El txikung és una pràctica mil·lenària originària de la Xina que es basa en la circulació del txi: l’energia o força natural que manifesta la vida i dona forma a totes les coses i els éssers de l’univers. Està integrat en la medicina tradicional xinesa, que concep l’ésser humà com una entitat holística formada per cos i ment.

El txikung és una eina d’equilibri i salut, d’estabilitat física i emocional. No busca només el manteniment de la salut del cos físic, sinó també de les emocions. La investigació científica ha confirmat que el desequilibri emocional genera tensió i que aquesta tensió altera les funcions dels òrgans interns. Amb el txikung es fa conscient la necessitat de crear una actitud mental correcta que permeti mantenir les emocions en equilibri i així contribuir a sanar els òrgans i el cos.

El txikung ens ajuda a generar energia i a enfortir el cos a través de posicions i moviments suaus i relaxats que activen la circulació del txi pels meridians, i de la sang per les artèries i les venes. Treballem amb les articulacions, els tendons i els músculs. Les sessions tenen com a objectiu principal gaudir amb els exercicis, sense arribar mai a forçar-se ni a cansar-se. Tota l’activitat s’ha de fer de la manera més relaxada i plaent possible, sense més tensió que la imprescindible.

Amb la pràctica regular del txikung s’augmenta el reg sanguini i del fluid limfàtic, es regularitza la respiració, desapareix la tensió, la funció cardíaca millora, disminueixen els nivells de les hormones produïdes per les glàndules suprarenals com a resposta a l’estrès negatiu i s’enforteix el sistema inmunitari.

 

Practicant el txikung no només preservarem la salut i allargarem la vida, sinó que ampliarem la consciència, desenvoluparem les nostres qualitats humanes i ens harmonitzarem amb la natura.

bottom of page